вторник, 22 декември 2015 г.

Ароматен хляб със сушени домати!

    По някаква ирония ако погледнете предната рецепта също е хляб с домати, но по-летен вариант. Днес сме на ароматна вълна с вкусни сушени домати и хубав зехтин. В случаите на импровизация, въпроса е, как да украсиш един обикновен бял хляб, могат да се направят чудеса само като отварите шкафа с подправки, комбинирате най-любимите си и се получава аромат, от който не можеш да се откажеш. 
    Този хляб направих за Никулден и много се хареса, постен е, ако искате на Бъдни вечер да не сте толкова традиционни е великолепен вариант.
    Това е и една от солените изненади на Billa, много съм им благодарна за тези продукти. Подаръка даден от сърце, поражда страхотни идеи.



    Ароматен хляб със сушени домати!

    Продукти:
  
    1 ч.ч.=250 мл
  
    За два хляба:
    3 ч.ч. брашно+1/2 ч.ч. за доумесване ако е нужно
    1 пак. суха мая Dr.Oetker
    1/2 ч.л. сол
    1/2 ч.л. захар
    250 мл топла вода
    1 с.л. зехтин

    4-5 сушени домата, ситно нарязани
    1 скилидка чесън, пресована
    1 с.л. мащерка
    1 с.л. чубрица
    магданоз, около две шепи, ситно нарязан
    сол и черен пипер
    2 с.л. зехтин от сушените домати

  • Подгответе две форми за хляб, 18/9 см, намаслени и покрити с хартия за печене.
  • Пресейте брашното, прибавете маята, захарта и солта и разбъркайте за да се смесят добре.
  • Направете кладенче, сложете водата и зехтина. Замесете меко, нелепнещо тесто.
  • Оставете тестото да втаса около 1 1/2 часа.
  • Смесете всички продукти за плънката и оставете настрана, докато втаса тестото.
  • След като тестото втаса, разделете го на две равни части.
  • Не добавяйте повече брашно, намазнете ръцете леко със зехтин.
  • Намажете леко със зехтин и плота, на който ще работите.
  • Разточете или разстелете с ръце всяка част на правоъгълник с приблизителна големина 30/40 см. 
  • Поставете от плънката и разнесете хубаво, навийте на руло. 
  • Разрежете всяко руло по дължина и преплетете двете части, така че отрязаната част да е отгоре. Подвийте краищата и поставете във формите.
  • Оставете хлебчетата да втасат още 30 минути.
  • Загрейте фурната на 180 градуса.
  • Печете около 45-50 минути, до суха клечка.
  • Оставете да изстинат напълно преди сервиране.




   До скоро! П.

   Следва: Малко "лирично" отклонение!
    
   

2 коментара:

  1. Страхотен хляб и невероятен блог! Поздравления! Много са хубави снимките, очите ми останаха в тях. Ще се радвам да посетиш и моя блог http://cooks-and-bakes.com

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти! Радвам се, че си тук и се надявам да ти е харесало истински! Поздрави от мен!

      Изтриване