петък, 26 юни 2015 г.

Хляб с домати и босилек!

    Аз забавям, но не забравям и то ако трябва да благодаря, обстоятелствата понякога знаете какви са. 
    Искам да благодаря на всички, които гласуваха за мен и ония хубави франзелки и така и на GoodFood за страхотната книга, която получих като награда.
    Така да ви кажа на награда май не съм се радвала, не че много съм получавала, /само как прозвуча/, но тук ме улучиха много точно, една от моите страсти, правенето на хляб, едно от най-големите удоволствия в моята кухня! 
    Отново благодаря на GoodFood за книгата, наистина е незаменима.
    Избрах първата рецепта да е абсолютно за сезона и мисля, че много ще ви хареса. Интересен, ароматен и изненадващ!




    Хляб с домати и босилек!

    Продукти:

    500 г бяло брашно+за още доумесване
    1 пак. суха мая, 7гр.
    1 ч.л. сол
    1 ч.л. черен пипер
    щипка захар
    
    1 среден домат
    1 малка глава лук
    5-6 листа пресен босилек
    сол и черен пипер
    зехтин
  
    1 белтък за намазване



    Започваме с плънката.
    Обелете домата и го нарежете на дребни парченца.
    Нарежете лука на дребно.
    В тиган загрейте зехтин и леко задушете лука, добавете нарязаните домати, овкусете и оставете да си пуснат сока. Махнете от котлона.
    Сложете сместа в широка цедка и притеснете леко за да изцедите повече сок. Отнема около 10 минути.
    След като сте изцедили сока добавете към него студена вода за да получите 280 мл течност общо.
    За хляба.
    Пресейте брашното в голяма купа, добавете маята, захарта, солта и черния пипер. Направете кладенче и изсипете доматената течност. Разбъркайте с дървена лъжица, докато брашното поеме цялата течност. Доумесете още 15 минути на набрашнен плот. Сложете тестото в леко намаслена купа, покрийте с фолио и оставете да втаса за 1 час.
    Когато тестото е втасало, разстелете го на набрашнен плот и добавете вече добре изцедената плънка и нарязания пресен босилек. Започнете внимателно да омесвате, тестото леко ще се разводни, но добавяйте постепенно брашно и ще се получи хубаво и меко тесто. 
    Подгответе форма с големина 30/10см, леко намаслена и покрита с хартия.  
    Когато получите меко и нелепнещо тесто, оформете и сложете във формата, оставете да втаса още за 20 минути.
    Намажете с разбития белтък и печете около 45-50 минути на 180 градуса.
    След като е готов извадете върху решетка и оставете да изстине напълно.
    

   
    Великолепен вкус, леко сладък и много ароматен! Тъкмо утре е събота, защо пък да не се възнаградите с един страхотен хляб!
    Прегръдки!
    
    
    
     


    

    
    
    

10 коментара:

  1. Павлинче, получила си страхотен подарък! Да си го ползваш със здраве и кеф. Да не забравиш и с нас да споделяш вкусни рецепти от книгата. Хлебчето от снимките е разкошно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Честито, Инка!
    Напълно заслужена награда!
    Хлябът ти ухае чудесно!
    Прегръдки и хубаво лято!

    ОтговорИзтриване
  3. Честит да е подаръка ти, Линка, и да приготвиш и покажеш много интересни рецепти! :) А това хлебче е толкова ароматно, страхотно е!

    ОтговорИзтриване
  4. Не мога да не те похваля, Павлинче, божествен е хляба! Ще го направя тези дни, иска ли питане, все любими вкусове в него!
    Да ти е честита наградата, с интерес очаквам да споделиш още идеи от нея!
    Весел уикедн! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Павлинче, идеалният летен хляб! Аз бих си топнала в малко зехтин, пак ще е вкусно. Но пък с още една доза доматки и босилек, че и със сренце... Mamma Mia! ;)

    ОтговорИзтриване
  6. Ох ... чудесен ... ще се прави :)
    А за наградата честито ... книгата знае при кого да отиде! Ще чакам още идеи от нея Поли :)
    Поздравления още веднъж! Заслужени!

    ОтговорИзтриване
  7. Аах тези снимки ще ги сънувам! Впечатляващи! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Заплес съм аз като видя красота!:))) Честита награда, Павлинче, напълно заслужена! Прегръдки!

      Изтриване
  8. Като видях снимките във ФБ помислих,че хлебчето е с червени чушки и веднага си представих невероятния аромат,който дават на печивото.Сега като чета нямам съмнение,че и с лук и домати ще е страхотен,а как му личат конците,прекрасен е!Открадвам този блажен сандвич за закуска!До скоро,Линче!

    ОтговорИзтриване
  9. Разкошен хляб, разкошни снимки, разкошни аромати...
    Благодаря за удоволствието,
    поздравления за теб и хубаво лято!

    ОтговорИзтриване