петък, 8 юни 2012 г.

Най-вкусният многозърнест хляб!

    Най-вкусният и най-лесният!
    Толкова пъти вече съм го правила, че и на сън да ме бутнат, започвам да диктувам рецептата. Напоследък правя само сладкиши и хляб, за други неща нямам такова велико желание, но да се върнем на хлебчето. За такива като мен, които не обичат бял хляб, говоря за този, който продават, на мен не ми харесва, защото ми е кисел и недоизпечен и никога не купувам такъв.


    За това вкъщи се хапва само домашно печен, а ако няма купувам някакъв черен, но ако и такъв няма просто не ядем хляб! 


    ... ,а какво по-хубаво от пресен хляб с масло и нова реколта черешово сладко...
    

    Многозърнест хляб!

     Продукти:
       източник Pastry Affair

    2 ч.ч. бяло брашно
    1 1/2 ч.ч. пълнозърнесто брашно
    1 1/2 ч.ч. овесени ядки
    2 с.л. ленено семе
    1 пак. суха мая
    1 ч.л. сол
    280-300 мл топла вода
    овесени ядки и ленено семе за овалване

    
    Пресяваме бялото и пълнозърнестото брашно заедно, добавяме и остатъка, който остава от пълнзърнестото брашно, тоест това са чисто и просто трици, добавяме и всички останали сухи съставки и смесваме добре.
    Започваме да наливаме по-малко от водата, докато се получи меко тесто, не е задължително да се използва цялата вода.
    Оставяме да втаса докато удвои обема си или около 1 1/2 час, може да отнеме и повече време.


    След като е втасало напълно тестото, поставяме на леко набрашнен плот и омесваме за кратко и с ръце оформяме на руло, което леко изтегляме и овалваме в семената.
    Аз разделих на две и се получават две малки хлебчета. Оставяме да втаса още около 1 час. 
    Печем на 180 градуса докато се зачерви и започне да бие на кухо отдолу.


    Пробвайте и много рядко ще се сетите да си купите хляб след това, той просто е много лесен!


    Добър апетит!

26 коментара:

  1. Линче, очаквах тук да видя машината за хляб, която ми обърква живота поради липсата си и невъзможността да пробвам хиляди предложения в мрежата. Но нямаше@!!!! И сега наистина остава и аз да го направя, да видя дали е толкова лесен;)
    Изглежда чудно апетитен, а за новата реколта черешово сладко, недобронамерено завидях;))))
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марте, много е лесен наистина, когато имаш време направи! Поздрави!

      Изтриване
  2. Много вкусен изглежда. Аз пък обратно на Мъхчето да питам - в машината за хляб пак ще стане нали?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се, не съм пробвала, но би трябвало! Поздрави!

      Изтриване
  3. Аз пък купен черен не обичам, но твоя направо ме изкуши, особено с маслото и сладкото... Ако го направя може и да стана пристрастена към него, та ще има да меся... Наистина изглежда много вкусно! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина ще се пристрастиш, към хляба и към това колко лесно се прави! Поздрави и от мен!

      Изтриване
  4. Звучи прекалено лесно, а изглежда много добре, маслото и черешовото сладко няма да коментирам.....Чудя се само овесените ядки дали няма да се надробят много в машината за хляб или да се пробва директно с месене на ръчички и да не се изтарикатява със сипване на съставките в контейнера на машината....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нямам представа дали ще се надробят, но даже и на ръка става много лесно, защото това тесто не трябва да се меси много, аз дори първият път го забърках в робота, но реших че няма нужда да цапам всичко! Поздрави!

      Изтриване
  5. Павлинка, добре че си хапнах , преди да седна пред компа....И въпреки това, ми се прииска да си мазна една две филийки с масълце и сладко... поне сладкото ми се вари в момента...Остана утре да си опека и хлебче!
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, тъкмо навреме! Страхотно е човек да си направи сладко вкъщи! Поздрави!

      Изтриване
  6. И аз съм с две ръце за домашно приготвения хляб,а твоето хлебче е чудесно!
    Задължително ще разнообразя с него да го пробвам !Правиш много красиви снимки!

    ОтговорИзтриване
  7. Линка, и у дома се хапва само домашно приготвен хляб и непременно ще пробвам рецептата ти!

    ОтговорИзтриване
  8. Ааааа,със сигурност ще го направя-грабна ме тази рецепта....Хляба изглежда фантастично...

    ОтговорИзтриване
  9. Страхотно уютни и вкусни снимки,Линче!А хлебчето ти е наистина велико!Дай една филийка насам,с масълце и сладко-божке ,какво блажено прегрешение е това!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прегръдки и от мен и веднага една филийка ти изпращам!

      Изтриване
  10. Напълно съм съгласна за хлебчето, масълцето и новата реколта черешово сладко :))
    Чудесни снимки, Павлинче!
    Поздрави и пожелания за хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  11. Оооо и мен успя да ме изкушиш! Изглежда много вкусен и ще опитам със сигурност!



    Прегръдки:)

    ОтговорИзтриване
  12. Бих излапала една филийка от тази прелест със сиренце, зехтин и босилек, особено по това сутрешно време...
    Чудесно изглежда, Лин! Справила си се отлично, при това без машинка :))

    Усмихнат ден :)

    ОтговорИзтриване
  13. Искам да попитам - знам че,лененото семе не търпи топлинна оброботка.Толкова много информация за него че, вече се обърках.Иначе хлебчето си е жива предизвикаелност - ще го измайсторя и аз.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, честно да ти кажа ленено семе в суров вариант без да е смелено, не зная колко е вкусно, но в хляба е прелест, все пак не се слага много и не се променя вкусово. Правя този хляб редовно ми е любим. Поздрави!

      Изтриване
  14. Здравей! :) Изглежда много добре!! :)..Аз го изпробвах, но тестото ми се получи твърдо. не съм слагала повече брашно, дали е от това,че използвах смляни семена вместо брашно (разни:овес, ръж, спелта т.н, смлени на робота, получи се ситно..но не чак като брашно фино) .. Възможно ли е да е меко и пухкаво тестото ако сложа бяло брашно? (2те чаши ми бяха едно..'фитнес' ръжено-пшенично брашно)...или може би все пак по-малко брашно трябва да слагам? .,..

    ОтговорИзтриване
  15. Здравей! Тестото, което ти се е получило е за съвсем черен хляб! Няма нужда да смилаш семената, идеята е да са цели и да се усещат при хапването, когато правиш такъв вид хляб никога не замествай бялото брашно, защото всичко става на каша. Тестото втасва малко по-дълго от обикновеното! Поздрави от мен и успех!

    ОтговорИзтриване